Vaders en dochters | 5 dingen die ik leerde  van mijn vader


7

Het is bijna Vaderdag, dé dag bij uitstek om alle lieve papa’s eens flink in het zonnetje te zetten. En zoals ik al eerder schreef in PapaZijn, zonder de papa van mijn vier kindjes naast me, ben ik nergens. Hier thuis wordt Vaderdag dan ook flink gevierd, met ontbijt op bed en kadootjes van de kinderen. Mijn kinderen zijn allevier, stuk voor stuk, idolaat van hun vader. Papa kan alles, papa weet alles, papa is sterk als een beer, papa is een superheld! Dat papa alles kan omdat mama ongeveer 500 keer precies heeft uitgelegd hoe en wanneer alles moet, daar gaan we gewoon even aan voorbij.. 

Dochters

Wij hebben samen twee jongens en twee meisjes en ik had al vrij snel in de gaten dat de band tussen vader en zoon heel anders is dan tussen vader en dochter. De jongens kijken tegen hun vader op als hun grote voorbeeld, voor de meiden is papa dé prins op het witte paard. Papa kan niks fout doen, het liefst zouden ze met ‘m trouwen (bij wijze van dan). Hoe gek ik ook ben op mijn echtgenoot, ik kan met vrij grote zekerheid zeggen dat de ideale man niet bestaat… De ideale vrouw trouwens ook niet.

Vaders en dochters

Uit recent onderzoek blijkt dat vaders van een peutermeisje meer aandacht besteden aan hun kind dan vaders van een zoontje. Eh, say what? 

Uit een Amerikaans onderzoek  komt naar voren dat vaders een andere interactie hebben met dochters dan met zoons. Waar de interactie met zoons meer betrekking heeft op het fysieke vlak, wordt er voor dochters vaker gezongen en over emoties gesproken. Verder blijkt dat vaders met dochters vaker reageren op hun huilende kind dan vaders met een zoontje.

Het geslacht speelt dus (onbewust) een rol in hoe we met onze kinderen omgaan. Vaders besteden meer aandacht aan de emotionele ontwikkeling van hun dochter dan van hun zoon..

Op zich best heel herkenbaar eigenlijk. Vraag ik me alleen af; is er dan ook een onderzoek gedaan of de band tussen moeder en zoon hier dan iets in compenseert? Hmz, ander onderwerp denk ik. 

177375A6-375E-4EDA-95DB-0A2BA111FF35

Vader & dochter(s)

Mijn vader

Behalve dat ik twee dochters heb, ben ik zelf ook een dochter, van mijn vader, duh… En ik was vroeger echt een papa’s kindje. Mijn vader en ik waren twee handen op één buik. Hèt hoogtepunt van mijn week was op vrijdagavond met mijn vader mee boodschappen doen. En tot op de de dag van vandaag, wanneer ik het onmiskenbare geluid van een Volvo hoor, maakt mijn hart een sprongetje. Mijn vader was een fervent Volvo rijder en het geluid herinnert me aan zijn thuiskomst. Tot aan de puberteit besprak ik alles met ‘m. Voor mijn gevoel ben ik opgegroeid als een prinsesje; niets was teveel, niets was te gek. Wilde ik in Amsterdam wonen? Dan regelde mijn vader woonruimte. Wilde ik een andere taal leren? Dan informeerde mijn vader naar cursussen. 

Superheld

Toen ik klein was, was mijn vader een superheld! Waar sommige vaders misschien de kleine-kinderen-fase liever aan de mama overlaten; mijn vader deed alles met ons. Hij ging met ons op pad, verdiepte zich in onze interesses en liet ons kennismaken met hotspots in binnen- en buitenland. Ik denk oprecht dat mijn vader z’n tijd ver vooruit was. Hij leerde ons zeilen op de Friese meren, hoe we een kampvuur moesten maken, nam ons mee op verre reizen (Indonesië) en minder verre reizen (groot gedeelte Europa), hij leerde ons skiën en hoe we aan de zon konden zien in welke richting we liepen. Ofzoiets. Ok, ik lette niet altijd even goed op. Bottom line; mijn vader kan alles. 

5 dingen die ik van mijn vader leerde

En dat heeft de lat dus best hoog gelegd voor de toekomst. Want hoe vaders van hun dochters houden, is hoe ze  later van zichzelf gaan houden. En wat ze mogen verwachten van een man, leren meisjes van hoe hun vader met hun moeder omgaat. 5 dingen die ik van mijn vader leerde:

1. Gaat  niet bestaat niet

Linksom, rechtsom, als je echt iets wilt, dan kan ‘t! Van mijn vader leerde ik hóe je ideeën concreet moet maken en gewoon moet uitvoeren. Niet lullen maar poetsen! 

2. Reizen verrijkt je leven

Tegenwoordig heet het wanderlust, mijn vader noemde het gewoon vakantie. 4 keer per jaar gingen we op vakantie. Minimaal 1 vakantie daarvan was een primitieve vakantie. En nu vind ik snel iets primitief, maar dit was echt primitief. Met een tentje, op de bonnefooi. Wassen in een beekje en knakworstjes in een blikje op een kampvuur. Mijn vader maakte eenpansgerechten ver voordat het hip was. Elk jaar gingen we meerdere keren over de grens. Mijn vader wilde ons graag wat van de wereld laten zien. 

3. Keep it simple

Hoewel wij niks te kort kwamen, gaf mijn vader niks om merken of een hoop poeha. We gingen bijvoorbeeld elk jaar skiën, maar hadden tweedehands skikleding. We gingen vaak op vakantie, maar nooit uiteten. Gewoon op z’n Hollands met drie dozen boodschappen. 

4.  Breng zoveel mogelijk tijd door met je kinderen

Het is me een raadsel hoe mijn  vader ’t deed, want hij had een fulltime baan. Toch was hij overal bij. Dansvoorstellingen, maandsluitingen en ouderavonden. Maar ook weekenden en vakanties. En hij bedacht altijd iets om te doen. Fietsen, dagjes weg, gewoon samen zijn. Liever naar de sportschool dan bij je kind zijn? Niet in mijn huis ..

5. Niet klagen maar dragen

Zoals mijn man (ok en ik zelf ook 🙈) regelmatig verzuchten hoe zwaar we het allemaal wel niet vinden, kinderen enzo… Dat deed mijn vader dus nooit. Nu pas, nu ik zelf volwassen ben en een gezin heb, zie ik hoeveel werk het is. Het brood smeert zichzelf niet, de afwas wordt niet gedaan door de kaboutertjes en blijkbaar zorgen die er ook niet voor dat er eten op tafel komt. Wat kaboutertjes dan wel doen? Geen idee. 

Tja.. zoals ik al zei schreef, de invloed van een vader op het leven van een dochter is aanzienlijk. Het heeft de lat enorm hoog gelegd. Maar dankzij mijn  vader weet ik wat ik waard ben. Ik denk dat 90% van mijn zelfvertrouwen voortkomt uit mijn vroege jeugd en levenslessen waar ik nu nog profijt van heb. 

Super leuke poster van Loesje

Ik wens alle papa’s (to be) een heerlijke vaderdag!❤️ 

7