Need more chocolate | World chocolate day


2

Elke dag is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen. Goeie wel, als ras pessimist ben ik hier niet super goed in. Drie dingen die, naast mijn geweldige kinderen natuurlijk, het leven een stukje mooier maken:

1. Koffie
2. Chocola
3. Wijn

Lees ook eens Need more coffee

All I want is worldpeace and a chocolatebar bigger than my head.

World chocolate day

Hiep hiep hoera, het is vandaag! En vandaag is het World Chocolate Day. Op 7 juli 2017 is het 467 jaar geleden dat chocola geïntroduceerd werd in Europa, thank God for that.

In de VS vieren ze overigens International Chocolate Day op 13 september, maar dat maakt niet uit. Ik zeg; elke dag chocolate day. Want hoe verrassend, World Chocolate Day wordt gevierd met het consumeren van chocolade 🙂

Chocolade

Ook wel chocola genoemd wordt gemaakt van cacao, uit cacaobonen. In Nederland vooral te koop als reep, maar ook verwerkt in ijs, pralines, koekjes, snoepjes en als cacaopoeder. 

De Azteken dronken een chocoladedrank, xocoatl, op smaak gemaakt met piment, chillipeper en vanille. Zij verbonden cacao met de Godin van de vruchtbaarheid, Xochiquetzal. 
In 1585 werd chocolade voor het eerst op commerciële schaal naar Sevilla vervoerd. Chocolade werd door de Europeanen in eerste instantie alleen gedronken, met suiker en zonder de chillipeper. 
In 1847 zou pas de eerste chocolade gemaakt zijn door de Britse Joseph Fry, van de Quaker familie.

Me and my chocolate

Ik ben nogal verslavingsgevoelig aangelegd, naast koffie heb ik een enorme behoefte aan chocola.. Melk, puur, wit, met nootjes, met vulling, in m’n ijs, door de koffie, als taart en zo kan ik eindeloos doorgaan.

En net als met koffie heb ik een adh chocola nodig om mijn dag door te komen. Afhankelijk van de tijd van maand heb ik genoeg aan een klein stukje of minimaal twee repen (en dan oprecht verbaasd zijn dat het niet super goed lukt met de bikinibody). Op sommige dagen ga ik voor kwaliteit en op andere dagen voor kwantiteit (ik zou hier een vergelijking kunnen trekken, maar dat doe ik niet…. :-p)
Een verslaving doet rare dingen met een mens. Zo is het meer dan eens gebeurd dat ik, ok manlief, op de meest onmogelijke tijden het huis uit moest om een noodzakelijke dosis te scoren. En heb ik serieus tranen met tuiten gehuild toen ik tot de ontdekking kwam dat ‘iemand’ mijn zorgvuldig bewaarde helft Tony’s karamel zeezout achterover had gedrukt. Na het verdriet kwam overigens een dikke vette woede uitbarsting, dus dit was er wel eentje in de categorie; één keer en nooit weer.

Don't touch my chocolate and nobody gets hurt.

Mijn lievelings

Voorop gesteld dat ik alle soorten chocola lekker vind. En met alles, bedoel ik alles. Natuurlijk heb ik favorieten, zijn er soorten waar ik net even iets harder op ga.1.  Tony’s Chocolonely karamel zeezout. Een classic uit de collectie, heerlijke melkchocolade met stukjes karamel en korreltjes zeezout, halleluja. Als limited begonnen, maar inmiddels toegevoegd aan het vaste assortiment. Ik heb standaard zo’n reep in huis, ook al zeg ik van niet.

GMA_Tonys_MelkKarZout_RechtBoven

2. Tony’s Chocolonely wit framboos knettersuiker. Witte chocolade met stukjes framboos en knettersuiker. Heerlijk, never grow up, één van mijn lievelings.

wit-framboos-knettersuiker-180gr-tonys-chocolonely

3. Côte d’or Bon Bon Bloc praliné noisette. Chocola met een zachte praliné vulling  en nootjes. 

54571

4. Ben & Jerry’s Blondie Brownie. Een kern van gezouten karamel, chocolade- en vanilleroomijs, stukken brownie en stukken blondie. Hele bak in m’n eentje, geen probleem.

blondie-brownie-detail

Omdat ik graag alles recht lul wat krom is, zou ik heel graag afsluiten met een verhandeling over hoe gezond chocola is. Maar kort onderzoek wijst uit dat de meningen hierover nogal verschillen.
Maakt niet uit, zie bovenstaande; Elke dag is een feestje… En het is onomstotelijk en subjectief bewezen dat chocola goed is voor de algehele gemoedstoestand!

Wat is jouw favoriete chocola?

2