De gelukkige huisvrouw


5

Huisvrouw

Er was een tijd dat ik er niet echt helemaal voor uit durfde te komen… Dat ik enorm bezig was om ‘iets’ te worden, ‘iemand’ te zijn. Ik zag mezelf namelijk altijd als een geëmancipeerde vrouw. Met mijn moeder als voorbeeld, die een dikke 40 uur in de week haar eigen zaak runde, had ik wilde plannen om mezelf te bewijzen. Advocate, Europarlementariër, Moeder Theresa, om maar eens wat te noemen.

En ik zou in ieder geval niet ‘maar’ huisvrouw worden.  

En toen life happened, kids happened en wat bleek; ik wilde helemaal geen dikke vette carrière maken. Hoe meer kinderen er kwamen, hoe meer ik de behoefte had om thuis te blijven. Ach en tuurlijk, een beetje erbij blijven werken vind ik leuk hoor. Even eruit, mensen zien, mezelf ontwikkelen. Maar een echte baan, een carrière met veel verantwoordelijkheden en vergaderingen (tot in de late uurtjes), thanks but no thanks. 

Bewuste keuze
Al eerder schreef ik ergens: Ik wil absoluut mijn vingers niet branden aan de discussie werkende moeder/thuisblijfmoeder. We zijn allemaal vrouw (en moeder), godzijdank hebben we dezelfde mogelijkheden en rechten. De invulling daarvan is een persoonlijke keuze die, naar mijn mening, altijd goed is wanneer je uitgaat van jezelf. En dat deed ik dus. Uiteindelijk dan.  De druk van het vinden van opvang en het constant afstemmen en elkaar aflossen. Stress all over the place. Ik creëerde rust in mijn hoofd en dit resulteerde in rust in huis. Voor zover dat mogelijk is met vier kinderen. De chaos was in ieder geval overzichtelijk. retro-1321069__340


#nohipster

Waar het een aantal decennia geleden nog de normaalste zaak van de wereld was, anno 2017 is het niet echt super hip om te melden dat je huisvrouw bent. En dat is best wel jammer.
Het heeft een tijdje geduurd voordat ik ambitie en emancipatie los kon zien van carrière. Want ja, tijden veranderen. We hebben inmiddels dezelfde rechten als mannen en ook zorg kan, indien gewenst, evenredig verdeeld worden. Vind ik super! Mocht dit niet het geval zijn geweest, stond ik vooraan om hier verandering in te brengen, zo geëmancipeerd ben ik dan wel weer.
Maar huisvrouw zijn is niet meer te vergelijken met hoe het vroeger was. Er wordt van mij bijvoorbeeld geenszins verwacht dat ik er ‘op mijn best’ uitzie wanneer manlief thuis komt. Al zou deze regel ‘m verdomd goed passen. Meestal loop ik er namelijk bij als een ontplofte soepkip. Op Karenz kwam ik deze en nog meer vrij bizarre regels voor huisvrouwen tegen. 

Gelukkige huisvrouw
Eigenlijk vind ik de term ‘huisvrouw’  een beetje achterhaald. Planner, wekker, kok, coach, verpleegster, entertainer, chauffeur.. Slechts een kleine greep uit de dagelijkse werkzaamheden van een huisvrouw. En aangezien we in een tijd leven waarin iedereen de titel ‘manager’ te pas en te onpas mag gebruiken; housemanager of familymanager vind ik wel leuk 🙂
Overigens, geheel terzijde en nutteloze informatie; ik ben graag thuis, maar dit betekent niet dat ik er goed in ben.. 
Ik ben een hele hele hele slechte huisvrouw. Ik loop de kantjes ervan af en iets doen met de Franse slag is me totaal niet vreemd. Koffiezetten, cakejes bakken, wijn drinken tijdens het koken en gekke dingen bedenken, ben ik dan wel weer goed in.

Laten we het erop houden dat ik vrouw ben en graag thuis ben.. ofzoiets.

retro-1291738__340


A happy wife is a happy life
Ik ben altijd benieuwd hoe andere moeders/vrouwen dat doen. Hoe verdelen jullie werk en huishouden/zorgtaken?

5