5 dingen die mijn kinderen niet leuk vinden (aan mij)


5 keer #momfail

Alles kan altijd beter en ik ben enorm voorstander van opbouwende kritiek en feedback. Om te geven dan hoor, ontvangen heb ik best moeite mee. Maar zoals mijn 5 jarige kleuter zegt: “Van proberen kan je leren!” En dat is natuurlijk helemaal waar. Dus ik wil heel graag een beetje aan mijn mommy skills werken.

Nu de jongste alweer in groep 2 zit, merk ik dat we een andere koers moeten gaan varen. Ik heb mijn handen vrij om mijn tijd anders in te delen, de kinderen hebben steeds minder verzorging nodig en steeds vaker komt het aan op opvoeden in plaats van corrigeren. Tijd om mijn huidige #momlife eens kritisch onder de loep te nemen. Omdat ik graag mezelf blijf ontwikkelen en uitdagen, vroeg ik de experts Esra en Fajah wat zij nou eigenlijk vinden van mij als moeder. En vooral wat vinden jullie niet zo leuk/wat kan er beter: 

5 dingen die mijn meiden niet zo leuk vinden aan mij

1. Kort lontje
“Soms dan laat je ons niet uitpraten en word je meteen boos.” Guilty as charged, ik heb een ontzettend kort lontje, weinig geduld en als er iets gebeurt wat me niet bevalt, dan duik ik er meteen bovenop. Maar, ik moet ook wennen aan het feit dat de kinderen ouder zijn nu. Ik heb een ontzettende hekel aan geklier en niet luisteren, dus als ik het zie of hoor, pak ik dat meteen aan. Kort en direct. Werkt prima wanneer ze klein zijn, maar nu hebben vooral de meiden er behoefte aan dat ik ze uit laat praten, dat ze hun verhaal kunnen doen en dat ze mij kunnen vertellen hoe één en ander is gegaan. Communicatie is belangrijk en praten met elkaar is best moeilijk.

2. Eten wat de pot schaft
“Bij andere kinderen thuis, mogen de kinderen soms kiezen wat ze gaan eten.” Eh, ok. Nou, wij proberen minimaal vijf dagen in de week vers en gevarieerd te koken en aangezien we met best veel zijn, is de regel gewoon dat iedereen zonder te zeuren alles eet. En over het algemeen gaat dat redelijk goed. Maar blijkbaar willen ze hierin meer inspraak. Eigenlijk helemaal niet zo’n slecht idee… Dan kunnen de meiden gelijk helpen met inkopen doen en koken.

3. Streng
“Wij moeten altijd heel vroeg naar bed.” Ik vond het grappig dat ze mij eigenlijk alleen streng vonden met betrekking tot bedtijd. En ook daar hebben ze best gelijk in. De meiden gaan tegelijk met de jongens naar boven, maar mogen op hun kamer nog even tv kijken of op hun telefoon kijken. Fajah tot 19.45 uur en Esra tot 20.45 uur. Een goede nachtrust is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het lijf, punt. Dan maar streng. Trouwens, zeer regelmatig zitten wij beneden en komen op Esra’s telefoontje nog appjes van klasgenoten binnen na 23.00 uur. Lijkt me niet goed hoor.4. Vaak aan het werk
“Soms wil ik iets vertellen en dan luister je niet omdat je iets voor je werk aan het doen bent.” Ai ai ai, hier zit echt een leerpunt. Ik doe veel verschillende dingen op niet vaste tijden, omdat ik super slecht ben in plannen. Niet leuk om te horen dat de meiden zich soms niet gehoord of gezien voelen, omdat ik zo nodig een mailtje wil versturen. Vanaf vandaag, ok morgen, telefoon en laptop weg wanneer ik met de kinderen ben. Is ook beter voor m’n zen. En het klinkt heel mindful.
Oh en plannen dus, vanaf morgen ga ik ook beginnen met plannen.

5. Aandacht verdelen
“De jongens krijgen meer aandacht dan wij.” Tja, ik snap dat ze dat zo ervaren en misschien is het ook wel waar. De jongens hebben nou eenmaal meer verzorging nodig en kunnen net iets minder zelf dan de meiden. Ik vind het belangrijk dat ze leren dat ze soms op hun beurt moeten wachten en dat ik niet per se meteen paraat sta als ze een kick geven. Maar misschien moet ik wel meer proberen om bewust tijd voor de meiden te maken. Meisjesdingen doen, ben ik heel slecht in, beetje girlstalk.

Ik vond het erg leuk eigenlijk om van de meiden eens te horen hoe zij erover denken. En heel eerlijk gezegd valt het lijstje me best wel mee. Ik kijk veel kritischer naar mezelf dan dat de kinderen naar mij kijken. Ze hadden van alles kunnen zeggen, echt van alles hoor?, maar wat mijn meiden graag willen is gezien en gehoord worden. En dat lijkt me absoluut mijn taak als moeder!

Durven jullie dit ook aan je kids te vragen?

There is no such thing as a mom who has it all together.